Ξέρουμε ότι πολλούς από εσάς, σας ενδιαφέρει  ο κοινωνικός εθελοντισμός και γι’ αυτό φέτος αποφασίσαμε να μεγαλώσουμε αυτό το κομμάτι της GloVo, πραγματοποιώντας κοινωνικές δράσεις με μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο και αφιερώνοντας ολόκληρες ημέρες σε αυτές.

 

Προσθέσαμε νέα μέλη στην ομάδα που των Sparks (κοινωνικών δράσεων) και θεωρήσαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να μας εξηγήσει η Γεωργία Καλόγρη, η αρχηγός αυτής της ομάδας, την πορεία της έως σήμερα και τον τρόπο που θα εξελιχθεί πλέον.

 

Θα ήθελα να μου πεις ποιά ήταν η πρώτη σου εμπειρία με τη GloVo και ποιά ήταν η πρώτη εντύπωση που σου αποτυπώθηκε για αυτόν τον οργανισμό.

 

Η πρώτη εμπειρία με τη GloVo ήταν το πρώτο meeting των Sparks, που ήσουν και εσύ. Ήμουν πολύ μαζεμένη γιατί δεν ήξερα τί ακριβώς θα συναντήσω. Τελικά είδα μια ομάδα ανθρώπων, δημιουργικών, γεμάτους με ιδέες, που μου έδωσαν την εντύπωση ότι θα μπορούσα να μάθω από αυτούς και να δημιουργήσω και εγώ μαζί τους.

 

Αυτή την περίοδο ασχολείσαι με την ομάδα των Sparks. Μπορείς να μας πεις κάποια λόγια για τη δράση αυτής της ομάδας και για τον ρόλο σου σ’ αυτή;

 

Είμαι η υπεύθυνη της ομάδα των social actions (aka Sparks που λέμε… ) είναι η ομάδα που θα διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν κοινωνικές εθελοντικές δράσεις και θα προσπαθήσουμε μέσω αυτών των δράσεων να φέρουμε σε επαφή τους εθελοντές μας με πολλούς ΜΚΟ, που δεν ξέρουν. Θέλουμε να κάνουμε κοινωνικές δράσεις που θα κινητοποιήσουν τους νέους πάνω σε αρκετά κοινωνικά προβλήματα, βάζοντάς τους στην διαδικασία να δίνουν λύσεις.

 

collage-2015-10-24

 

Ποιά ήταν η αρχική μορφή αυτής της ομάδας και πώς εξελίχθηκε;

 

Αυτή η ομάδα ουσιαστικά υπήρχε από τον Φεβρουάριο αλλά ήταν διμελής. Ήμασταν Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι και εγώ και είχαμε λίγο διαφορετικό στόχο. Δηλαδή διοργανώναμε τα 1+1 πριν από κάθε event που στόχευαν στο team bonding και ταυτόχρονα τον κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό το αλλάξαμε από τον Ιούλιο που ανοίξαμε αιτήσεις για να μπουν και  άλλα άτομα στην ομάδα, τα τρία αγαπημένα μου κορίτσια, η Ναταλία, η Μαρία και η Λίνα και εξελίξαμε τον στόχο της ομάδας σε ανεξάρτητες κοινωνικές δράσεις πια.

 

Θέλεις να μας αναλύσεις λίγο περισσότερο πώς θα διαφοροποιηθεί φέτος η δράση της ομάδας των Sparks;

 

Ουσιαστικά είδαμε ότι υπάρχουν εθελόντές που θέλουν μόνο ή που θέλουν πιο πολύ τον κοινωνικό εθελοντισμό και τις δράσεις. Και σκεφτήκαμε να μην το συνδέουμε πια με τα events. Τώρα θα αφιερώνουμε μία μέρα, κάποιες ώρες, που θα κάνουμε δράσεις σχετικές με το περιβάλλον τους πρόσφυγες τους άστεγους, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα ΑμεΑ. Θέλουμε να έχουμε αυτό το ξεχωριστό κομμάτι για όποιον το θέλει.

 

Ποιά θα είναι η πρώτη δράση που θα οργανώσετε;

 

Είχαμε αναλάβει και το φεστιβάλ του ΟΚΑΝΑ αλλά ουσιαστικά η πρώτη δράση που ολοκληρωτικά θα αναλάβουμε σαν ομάδα θα είναι καθαρισμός παραλίας. Θα γίνει την Κυριακή 1η Νοεμβρίου έτσι θα αποχαιρετήσουμε τη θάλασσα και θα μάθουμε πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε καθαρές τις ακτές μας, ακόμα και το χειμώνα, μαζί με τον MEDASSET. “Coast is clear” is loading!

 

Από την εμπειρία που έχεις μέχρι τώρα τί πιστεύεις ότι σου προσφέρει ο εθελοντισμός;

 

Μου προσφέρει πάρα πολλά. Πολλή κοινότυπη απάντηση. Αλλά όντως έτσι είναι γιατί μέσω του εθελοντισμού γνωρίζεις ανθρώπους που κάνουν κάτι, που αποτελούν λύσεις σε προβλήματα, που κινητοποιούνται, που δε κάθονται, που σε εμπνέουν και προσπαθείς και εσύ να τους εμπνεύσεις. Και αυτή η προσπάθεια να φτάσεις κάποιους άλλους ανθρώπους σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Δηλαδή σε κάνουν να ενδιαφέρεσαι και εσύ για τον συνάνθρωπό σου που περπατάει στον δρόμο. Από τότε που ξεκίνησα στο Sparks, πέρυσι, παρατήρησα ότι άρχισα να ενδιαφέρομαι για τους γύρω μου. Δεν προχωρούσα στον δρόμο και απλά περπατούσα. Μια φορά βοήθησα μια γιαγιά ή μια άλλη φορά βοήθησα μια κοπέλα που ήταν από την Ουγγαρία (δεν μιλούσε την ελληνικά) και είχε ένα πρόβλημα με το ΑΤΜ. Αυτό παλιά, που δεν είχα μπει σε αυτό το κλίμα, θα φοβόμουν να το κάνω. Μπορεί να δίνεις αφιλόκερδα τον χρόνο σου αλλά ταυτόχρονα παίρνεις εμπειρία, αναγνωρίζεις πράγματα στον εαυτό σου, βλέπεις ποιά είσαι πραγματικά.

1 Comment
  1. ethelon 8 έτη ago

    Perfect!

Leave a reply

©2024 Ethelon

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account