forward in faith
Απο την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα βρίσκουμε παραδείγματα ανθρώπων που διαπρέπουν σε κάποιον τομέα είτε πρόκειται για την φυσική, τα μαθηματικά,την ιατρική, είτε για την αρχιτεκτονική, την γλυπτική, την μουσική κλπ. Μέσα σε όλη αυτή την πληθώρα σπουδαίων προσωπικοτήτων  υπάρχουν όμως και εκείνοι που ξεκίνησαν από μια δυσκολότερη αφετηρία, είτε αυτή λεγόταν κινητική αναπηρία είτε αισθητηριακή,και παρόλα αυτά κατάφεραν να κόψουν πρώτοι το νήμα του τερματισμού.

Μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα παραδείγματα είναι εκείνα του Μπετόβεν, ο οποίος είχε προβλήματα ακοής, του σπουδαίου μουσικού Στίβι Γουόντερ, που τυφλώθηκε σε πολύ πρώιμη ηλικία, του μεγάλου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ που πάσχει απο μια σπάνια ασθένεια των νευρώνων.

Οι συγκεκριμένοι δεν είναι οι μόνοι που ξεκίνησαν απο δυσκολότερη αφετηρία στον αγώνα που λέγεται ζωή, απλά έτυχε να λάβουν μεγαλύτερη δημοσιότητα.  Ποιός όμως είπε ότι δεν υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις ατόμων που κατάφεραν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, με την μόνη διαφορά, ότι ειναι ίσως λιγότερο γνωστά τα κατορθώματα τους.

ΝΤΕΡΙΚ ΚΟΟΥΛΜΑΝ

ντερικ κοουλμαν

Ο 24χρονος φούλμπακ της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Σιάτλ Σίχοκς Ντέρικ Κόουλμαν έγινε γνωστός κυρίως στο αμερικανικό κοινό μετά απο μια διαφήμιση της γνωστής εταιρίας μπαταριών duracell.
Στην εν λόγω διαφήμιση, μεσα σε μόλις ένα λεπτό γίνεται γνωστό στον θεατή ότι παρά το μειονέκτημα του (είναι κωφάλαλος) με σκληρή δουλειά και αυταπάρνηση μπορείς να πετύχεις κάτι που σε πολλούς φαντάζει ακατόρθωτο.
Το επίτευγμα του δεν περιορίζεται στο ότι έγινε μόλις ο τρίτος κωφάλαλος αθλητής που αγωνίζεται στο NFL (Πρωτάθλημα Αμερικανικού Φούτμπολ), παράλληλα τελείωσε το κολλέγιο του UCLA με καλούς βαθμούς, πήρε πτυχίο πολιτικών επιστημών και έπαιξε φούτμπολ στην ομάδα του κολλεγίου με την οποία πέτυχε 11 touchdowns.
Σπουδαίοτερο όμως όλων είναι πως κατάφερε να ξεπεράσει ένα μεγάλο εμπόδιο για να  μπορέσει να παίξει, αυτό της επικοινωνίας που είναι βασική για το άθλημα. Ο σπουδαίος αυτός νεαρός άντρας τελοιοποίησε την τεχνική του να διαβάζει χείλη, φορούσε στα αυτιά του συσκευή για την ακοή και δεν δίστασε να διεκδικήσει μια θέση σαν ίσος προς ίσο στον κόσμο του αθλητισμού.
“Έαν έχεις μια αναπηρία και την αφήνεις να επηρεάζει την απόδοση σου, βρίσκεις δικαιολογίες”, είπε ο Κόουλμαν.  “Το φούτμπολ ήταν το πρώτο πράγμα για το οποίο δεν ήθελα να βρίσκω δικαιολογίες, ήθελα μόνο να παίζω.”

https://www.youtube.com/watch?v=buCd72C1oGA

 

ΜΠΕΘΑΝΙ ΧΑΜΙΛΤΟΝ

 

bethany hamilton

Απο την γέννηση της ζούσε και ανέπνεε για την θάλασσα, σε πολύ μικρή ηλικία την ανέβασε σε σανίδα του σερφ ο πατέρας της, ενώ στα 13 της την θεωρούσαν μελλοντικό αστέρι του αθλήματος. Το ταξίδι προς την κορυφή διακόπηκε απότομα για την 25χρονη πλέον Μπέθανι Χάμιλτον πριν 13 χρόνια στην γεννέτειρα της Χαβάη, όταν ένας καρχαρίας-τίγρης της δάγκωσε και της ακρωτηρίασε το αριστερό χέρι απο τον ώμο και κάτω.
Μετα απο αρκετές μέρες στο νοσοκομείο και αφού η ζωή της δεν διέτρεχε πλέον κάποιο κίνδυνο, η νεαρή Μπέθανι άρχισε να σκέφτεται πως θα επανέλθει στην θάλασσα για να κάνει ξανά σερφ, καθώς όπως έγραψε στο βιβλίο στο οποίο περιγράφει την ζωή της “Εαν δεν επιστρέψω το γρηγορότερο πάνω σε μια σανίδα θα είμαι για πάντα σε άσχημη διάθεση.”
Έτσι και έγινε μετά απο μερικές εβδομάδες επέστρεψε ξανά στην θάλασσα με μια σανίδα στο χέρι, ενώ έναν χρόνο αργότερα το 2004 κέρδισε τον πρώτο της εθνικό τίτλο στο σερφ. Η επιστροφή της στην θάλασσα όπου πάντα θα παραμονεύει κάποιος καρχαρίας ήθελε μεγάλη δύναμη, κυρίως ψυχική, απο την οποία διαθέτει μεγάλα αποθέματα.

ΣΟΧΑΙΛ ΡΕΧΜΑΝ

 

σοχαιλ ρεχμαν

Έγινε ο πρώτος προπονητής ποδοσφαίρου με κινητική αναπηρία για αρτιμελείς ανθρώπους, προπονώντας ερασιτεχνικές ομάδες, και ένα χρόνο αργότερα προσελήφθη από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο λόγος για τον 24χρονο Σοχαίλ Ρέχμαν, ο οποίος πάσχει απο νωτιαία μυική ατροφία και η μεγάλη του αγάπη είναι το ποδόσφαιρο.
Όταν σε ηλικία 11 ετών δεν μπορούσε πλέον να κάνει ούτε μερικά βήματα κάθισε σε αναπηρικό αμαξίδιο και πλέον δεν μπορούσε να παίζει ποδόσφαιρο. Κάποια μέρα σκέφτηκε ότι είναι ωραίο να παρακολουθεί αγώνες ποδοσφαίρου, ήθελε όμως κάτι περισσότερο από αυτό. Μπήκε στο κολλέγιο και εκεί βρήκε τί ήταν αυτό που ήθελε να κάνει, να γίνει προπονητής, κάτι που εν τέλει κατάφερε και θα το εξασκούσε αφού είχε πάρει τα απαραίτητα διπλώματα προπονητικής.
Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες στην καθημερινότητα του Ροχάιλ είναι αρκετές, όπως το ότι το αμαξίδιο κολλάει στο γρασίδι και στην λάσπη, ή το ότι επειδή δεν είναι αρτιμελής δεν μπορεί να δείξει τόσο εύκολα αυτά που θέλει να κάνουν οι παίκτες κλπ. Όμως όλα αυτα παράμενουν τεχνικά προβλήματα  που μπορούν να βρούν την λύση τους απέναντι στην επιμονή και την εφευρετικότητα του ανθρώπινου νου, έτσι ώστε γιατί όχι κάποια μέρα να προπονήσει την πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ ή της Ρεάλ Μαδριτής, με λίγα λόγια να φτάσει στην κορυφή.

Τα παραδείγματα των τριών αυτών ανθρώπων είναι μόνο μερικά απο χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες.

Αν είσαι και εσύ ΑμεΑ , τώρα είναι η στιγμή να δώσεις μια μικρή ώθηση στα όνειρα σου και όλα να πάρουν τον δρόμο τους με τελικό προορισμο την κατάκτηση των στόχων σου.  Μην χάσεις την ευκαιρία και δήλωσε τώρα συμμετοχή στο Career Fair.4all/την Ημέρα Καριέρας Για Άτομα Με Αναπηρία που θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη  του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, ένα event που διοργανώνει η Glovo.4all σε συνεργασία με το kariera.gr.

Η Ημέρα Καριέρας Για Άτομα Με Αναπηρία έχει στόχο την ένταξη ατόμων με αναπηρία στην ελληνική αγορά εργασίας, γιατί οι ίσες ευκαιρίες δεν είναι δεδομένες, δημιουργούνται.

 

Γράφει ο Πάνος Νέζος

0 Comments

Leave a reply

©2024 Ethelon

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account