Μια ιστορική αναδρομή των 10 χρόνων ethelon, απ’ όταν ήταν απλώς μια ιδέα έως και σήμερα, από τους ίδιους ανθρώπους του οργανισμού!

Όταν το 2011 επέστρεψα στην Ελλάδα, γνώρισα τη γλυκύτατη Δάφνη που ήταν μέλος της εθελοντικής ομάδας του V4G από την πολύ αρχή του, στέλνοντας την προσφορά της στην ομάδα από το Παρίσι! Παράλληλα ήρθε στην παρέα μας και η Κυριακή. Η παρέα μεγάλωνε! Γίναμε φίλες. Ο ενθουσιασμός ακόμα μεγαλύτερος! Εθελόντρια για το εθελοντισμό. Ήταν ο Γιώργος που ειχε ξεκινήσει την ιδέα μετά από πολλά αιτήματα φίλων του εσωτερικού και του εξωτερικού που ήθελαν να στηρίξουν την Ελλάδα της κρίσης με όποιον τρόπο μπορούσαν. Μαζί με την Μυρτώ και τον Αλέξανδρο ίδρυσαν το Volunteer4Greece, με στόχο οι άνθρωποι που επιθυμούσαν να προσφέρουν την όποια βοήθεια, να βρίσκουν θέσεις εθελοντισμού σε ελληνικές ΜΚΟ που είχαν ανάγκη από στήριξη σε μία δύσκολη περίοδο της χώρας. Το ενδιαφέρον μεγάλο και από τις δύο πλευρές κι έτσι μια όμορφη πλατφόρμα κι ένα ακόμα πιο όμορφο ταξίδι ξεκίνησε! Workshops, σεμινάρια και ομιλίες με θέμα την ανάπτυξη εθελοντικών ομάδων αλλά και εργαλεία για τις ΜΚΟ όσον αφορά τον συντονισμό των εθελοντών. Κάναμε φίλους από τις ΜΚΟ. Βγαίναμε παρέα και σχεδιάζαμε το μέλλον της συνεργασίας μας ανάμεσα σε γέλια και ιστορίες. Το παιδί μας μεγάλωνε και μας έδινε πίσω χαρά και ανταμοιβή για όσα χτίσαμε. Συνεργασίες με το Πάντειο πανεπιστήμιο, δημιουργία blog με τους φοιτητές για να γνωρίσει το ευρύ κοινό το προφίλ και την δράση των ελληνικών ΜΚΟ.

Ήρθε κοντά μας κι ο άλλος Αλέξανδρος, γνωρίσαμε και τον Γιάννη. Το V4G γίνεται ΜΚΟ. Η ομάδα μεγάλωνε, οι αγγελίες εργασίας και η ζήτηση για εθελοντισμό αυξανόταν ολοένα και περισσότερο και κάπου εκεί, το 2016, το V4G συνάντησε την GloVo. Ποια είναι η GloVo; Ας δώσω πάσα στον Άρη να μας πει πώς ξεκίνησε η δική τους ιστορία που, πίστεψέ το αν θέλεις, άρχισε επίσης το 2012, με μια εβδομάδα διαφορά.

Ευχαριστώ Ίρις! Με τον Κωσταπάνο ήμασταν συμφοιτητές στον ΟΠΑ από το 2009. Τον Χρήστο τον γνωρίσαμε το 2012 στα πλαίσια του Athens Startup Weekend University, όπου μαζί δημιουργήσαμε την GloVo, μία πλατφόρμα που στόχο είχε να συνδέσει εθελοντές με events. Ώντας όλοι μας φοιτητές, η GloVo ξεκίνησε σαν ένα side project. Δουλεύαμε συνήθως απογεύματα μετά τη σχολή, αλλά και τα σαββατοκύριακα που σχεδόν πάντα ήταν γεμάτα events και εθελοντικές δράσεις. Στις αρχές, το μεγαλύτερο πρόβλημά μας ήταν αν θα παραγγείλλουμε πίτσες ή σουβλάκια (τις μπύρες συνήθως τις κερνούσε ο Χρήστος, ο οποίος ερχόταν στα meeting τελευταίος). Αργότερα, το πρόβλημά μας ήταν ποιος θα τρέξει όλα τα events που ζητούσαν τη βοήθειά μας. Βλέπεις έπρεπε όλοι μας να πάμε και στρατό, οπότε ήμασταν μόνιμα μείον ένα άτομο τα πρώτα χρόνια. Και κάπως έτσι η ζωή συνεχίστηκε, με γεμάτα σαββατοκύριακα, πολλά εθελοντικά t-shirts και Red Bull (αγαπημένος μας χορηγός), ταξίδια στο Exit Festival, πάρτυ (αποκριάτικα και μη), δράσεις σε παραλίες, δάση, βουνά και λαγκάδια, αλλά και σημαντικά πρότζεκτ όπως το CareerFair.4all και το Sparks (παγκόσμιες ημέρες εθελοντισμού). Σε όλο αυτό το ταξίδι, είχαμε από νωρίς μαζί μας την Άλκηστη που γρήγορα έγινε μέρος όλων των δράσεων μας. Και κάπως έτσι ξεκινάει το δικό της ταξίδι…

Μαζί με το Νίκο μπήκαμε σε αυτή την όμορφη παρέα για να απαντήσουμε στην ερώτηση “ποιος θα βοηθήσει σε όλα αυτά τα events;”. Πρώτα εκείνος και μετά εγώ. Μπήκαμε σε μια παρέα που συνεχώς μεγάλωνε. Πλήθαινε από κόσμο όλων των ηλικιών με ένα κοινό χαρακτηριστικό: την όρεξη να προσφέρουν, να μάθουν, να τσαλακωθούν, να εκτεθούν και να ευχαριστηθούν.  Συντονίζαμε όλον αυτόν τον κόσμο που ερχόταν για να προσφέρει κάτι αξίας ανεκτίμητο· το χρόνο του. Το ταξίδι ήταν συναρπαστικό! Υπήρχαν μέρες που το πρωί ήμασταν σε καθαρισμό παραλίας, σε γηροκομεία, σε αιμοδοσίες και το βράδυ εθελοντές σε μεγάλες συναυλίες. Στην πρώτη συνάντηση πάντα λέγαμε στους νέους εθελοντές μας “θα έρθεις για το event, αλλά θα μείνεις για την παρέα”. Και έτσι ήταν. Η συμμετοχή σε events και δράσεις μεγάλωνε, ο εθελοντισμός γινόταν τρόπος ζωής και οι άνθρωποι που γνώριζες στη διαδρομή ήταν άνθρωποι που είχαν έρθει για να μείνουν. 

Και μετά αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε… πώς θα μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο; Ιστορία που θα την συνεχίσει ο Γιάννης.

Και κάπως έτσι, Glovo και Volunteer4Greece, με αντίστοιχο κοινό, ίδιες ανησυχίες για το πως θα προσφέρουμε περισσότερα στην κοινωνία, αλλά συμπληρωματικές δραστηριότητες, ήρθαν κοντά. Δεν πήρε πολύ χρόνο και ενέργεια για να κατανοήσουμε ότι μαζί, βαδίζοντας προς την ίδια κατεύθυνση, με περισσότερη δύναμη, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ελληνική κοινωνία. Και έτσι, Κωσταπάνος, Νίκος, Χρήστος, Γιώργος και Άρης από την μία, Αλέξανδρος, Δάφνη, Μυρτώ, Ιρις και Γιάννης από την άλλη γίναμε μία παρέα και κάπως έτσι έγινε η πρώτη συγχώνευση ΜΚΟ στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε η ethelon. Ξεκάθαρο όραμα: Η εδραίωση του εθελοντισμού ως τρόπου ζωής και κυρίαρχης αξίας στην κοινωνία. Η ethelon μεγάλωσε, ωρίμασε, προσέλαβε προσωπικό, πολλαπλασίασε τις δράσεις, τα events και μπήκε δυναμικά στον χώρο των Εταιρικών Εθελοντικών Προγραμμάτων. Έγινε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ εθελοντών, ΜΚΟ και εταιριών στην Ελλάδα. Ως εκπρόσωπος της αμερικανικής ΜΚΟ Points of Light στην χώρα μας, η ethelon απέκτησε πολύτιμη τεχνογνωσία μέσω ΜΚΟ άλλων χωρών, που δραστηριοποιούνται στην προώθηση του εθελοντισμού. Η παρέα μεγάλωσε, έδεσε, οργανώθηκε, δομήθηκε για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ανηφορική πορεία της. Και κάπου εκεί καλωσορίσαμε στην ομάδα την Μαρία που από την πρώτη μέρα ελέγχει και κατευθύνει ακούραστα τα οικονομικά του οργανισμού και προσφέρει την μοναδική εμπειρία και γνώση της για τις δράσεις και τη στρατηγική του οργανισμού!

Ακόμα θυμάμαι τη μέρα που ο Κωσταπάνος μου ζήτησε να συναντηθούμε καθώς είχαμε πολύ καιρό να τα πούμε δια ζώσης. Περπατούσαμε στη γειτονιά του Ψυρρή όταν μου έκανε, με μάτια που γελούσαν, την πολύ τιμητική πρόταση να μπω και εγώ σε αυτή την υπέροχη ομάδα της ethelon για να επιβλέπω την οικονομική της διαχείριση απο τη θέση του ΔΣ. Μια πρόταση που με βρήκε απροετοίμαστη – δεν το κρύβω- αλλά με γέμισε με ζεστασιά και μια σιγουριά ότι με αυτή την ευκαιρία θα προσφέρω κάτι πολύ ουσιαστικό με μεγάλο αντίκτυπο, όντας μέλος μιας ομάδας που κάνει walk the talk στον εθελοντισμό. Η ethelon δεν ήταν απλά ένα όνομα για μένα. Παρακολουθούσα στενά την εξέλιξη της μέσω του Κωσταπάνου, του Άρη, του Χρήστου και του Νίκου που γνώριζα ήδη και θαύμαζα απεριόριστα για όλα όσα είχαν καταφέρει. Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, η γνωριμία μου με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ και της ΓΣ, τον Γιάννη, τον Αλέξανδρο, την Ίριδα, την Άλκηστη και τον Γιώργο επιβεβαίωσε αυτό που ήξερα πάντα: Teamwork makes the dream work! Μια ομάδα παθιασμένη να προσφέρει και να κάνει την ethelon το αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα. Αυτό που δεν ήξερα όμως είναι ότι αυτή η ομάδα σύντομα θα είχε να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, καθώς κάνοντας σήμερα έναν απολογισμό, η πορεία από το 2018 μέχρι και σήμερα, τα είχε όλα! Την αναχώρηση του Κωσταπάνου στην Αμερική, την αντικατάσταση του στο τιμόνι της ethelon – μάλιστα 2 φορές – πολλές αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, μια πανδημία που μας άφησε όλους παγωμένους για αρκετό διάστημα πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως μπορούμε να κάνουμε κάποια μικρά βήματα. Σε κάθε κρίση όμως και σε κάθε χρονική στιγμή, ερχόμασταν ακόμα πιο κοντά, μεγάλωνε το πείσμα μας και θέλαμε να γίνουμε ακόμα πιο δημιουργικοί για να συνεχιστεί το όραμα της ethelon. Ατελείωτες συζητήσεις, endless chats, late hours online long calls, αμέτρητα e-mail threads και πολλές πολλές ιδέες για το πως μπορούμε να πάμε παρακάτω. Ας δώσω όμως την πάσα στον Νίκο, που ουκ ολίγες φορές δέχτηκε μηνύματα γεμάτα αγωνία μέσα στη νύχτα από μένα, για να σας πει και τη δική του ιστορία… 

Από νωρίς ως φοιτητής ασχολήθηκα με διάφορους εθελοντικούς οργανισμούς (AIESEC, TEDx), αλλά αν θυμάμαι καλά, οι πρώτες μου πρωτοβουλίες με ουσιαστικό νόημα και κοινωνικό αντίκτυπο, ήρθαν όταν έγινα μέρος της GloVo, το μακρινό 2012. Ήξερα τον Κωσταπάνο από την κοινή μας πορεία στην AIESEC και από τότε είχα διακρίνει το δραστήριο και ανήσυχο πνεύμα του. Οπότε μόλις είδα ότι ξεκίνησε ένα νέο project, στοχευμένο σε νέους ανθρώπους, με σημείο αναφοράς τον εθελοντισμό, την ενασχόληση με τα events και κύριο συστατικό το να προσφέρουμε στη κοινωνία ενώ ταυτόχρονα περνάμε καλά, έγινε πολύ εύκολο να αποδεχτώ την πρόσκληση και να συνεισφέρω αρχικά ως συντονιστής και εκπαιδευτής των εθελοντών. Μαζί με το Χρήστο, τον Άρη, τον Κωσταπάνο, την Άλκηστη και τους εκατοντάδες εθελοντές που έγιναν μέρος του οργανισμού, δημιουργήσαμε μία πλατφόρμα που ένωνε τους ανθρώπους, βοηθούσε οργανισμούς να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, έφερνε κοντά ΜΚΟ και κυρίως προσέφερε στην Κοινωνία των Πολιτών μέσα από τις δεκάδες κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες που διοργανώναμε.
Ακόμα θυμάμαι τη χαρά μου όταν για πρώτη φορά έμαθα για το όραμα της συγχώνευσης με την Volunteer4Greece και τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, σημείο αναφοράς για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα, την ethelon. Μαζί με το Γιάννη, την Ίριδα, τη Μαρία και πολλούς ακόμα που ήρθαν, προσέφεραν και μοιράστηκαν το όραμα και τις ιδέες τους, εξελίξαμε τον οργανισμό σε μία κοινότητα προσφοράς και αλληλεγγύης. Αν ξεκινήσω να απαριθμώ τις στιγμές που σημάδεψαν την εμπειρία μου στην ethelon θα χρειαστώ πολλές παραγράφους. Θα ξεχωρίσω όμως κάποιες όπως το 1ο διεθνές φεστιβάλ που υποστηρίξαμε στη Σερβία (EXIT Festival), που πάνω από 50 εθελοντές ζήσαμε μοναδικές στιγμές προσφοράς και διασκέδασης, σε λιγότερο από ένα χρόνο ζωής της GloVo τότε. Το 1ο CareerFair4all που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, την ημέρα καριέρας για άτομα με αναπηρία που έδωσε νέα πνοή και ελπίδα σε ανθρώπους που αναζητούσαν εργασία αλλά και περισσότερη ευαισθητοποίηση στους οργανισμούς/εταιρείες στην Ελλάδα. Θα κλείσω με την ένταξη μου στο ΔΣ της ethelon το Σεπτέμβρη του 2017, και το μαγικό ταξίδι της ενσωμάτωσης του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων πλέον ανά την Ελλάδα. Μέσα σε όλο αυτό διάστημα, οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε μας έκαναν πιο δυνατούς, σοφότερους αλλά και ευρηματικούς, ψάχνοντας πάντα την επόμενη καινοτομία για να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά μέσα από το έργο μας. Με αφορμή αυτό, θα ήθελα να δώσω το χώρο στον Χρήστο, να εξιστορήσει μέσα από τη δική του οπτική.

Η ethelon για εμένα ποτέ δεν ήταν απλώς μια ΜΚΟ, δεν ήταν απλώς το «παιδί» μας, αλλά ήταν οι άνθρωποι που την απαρτίζανε και το μοίρασμα της καλοσύνης και της αγάπης μεταξύ αυτών. (Ακούγεται πολύ χίπικο; Ναι, ακούγεται.) Γνώρισα ανθρώπους χαμογελαστούς, εργατικούς, δυναμικούς, με όμορφες ψυχές. Μέσα από τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, τις δυσκολίες και τις περιπέτειες, και μέσα από τις περιέργειες όλων μας, χτίσαμε φιλίες τις οποίες θα εκτιμώ και θα αγαπώ για μια ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι με βοήθησαν να πιστέψω πάλι στην καλοσύνη, στην ευγένεια, τον αλτρουισμό και την αγνότητα της ανθρώπινης ψυχής. Είχα μεγάλη ανάγκη να ξαναβρώ αυτή την πίστη μου στην ανθρωπότητα και η ethelon μου το έδωσε αυτό. Με τον Άρη και τον Κωσταπάνο, συνοδοιπόροι από το 2012, που πάντα θα τους ευχαριστώ άπειρα για την συνεργασία, το θάρρος, την υπομονή και την φιλία που μας βοήθησε να ζήσουμε πολλές περισσότερες εμπειρίες και να πετύχουμε πολλούς παραπάνω επαγγελματικούς στόχους από ότι περίμενα ποτέ, να ταξιδέψουμε και να γνωρίσουμε τόσους υπέροχους ανθρώπους!  Ένα ακόμη τεράστιο Ευχαριστώ στην Μαρία, τον Νίκο, την Ίριδα, και τον Γιάννη που προσπάθησαν να κρατήσουν το όνειρο ζωντανό τα τελευταία δύσκολα (κατά την διάρκεια του COVID-19 και μετά) χρόνια. Θέλω επίσης να πω ένα μεγάλο Ευχαριστώ σε όλους όσους έδωσαν και το παραπάνω που είχανε να δώσουν, είτε αυτό σήμαινε σε χρόνο είτε σε ψυχή, για να βοηθήσουν την τότε Glovo, το τότε Volunteer4Greece και την ύστερα ethelon να γίνει αυτή που ήτανε. Κωσταπάνο, θες να μας μιλήσεις κι εσύ για το πριν, το παρόν και το αύριο του οργανισμού;

Για εμένα όταν σκέφτομαι τα 10 χρόνια ethelon είναι πάνω απ’ όλα η σκεψη πως στα πρώτα εκείνα χρόνια της κρίσης υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν να προσφέρουν μια κάποια λύση! Αν ήταν αθλητικό γεγονός θα το έλεγαν η “Φουρνιά του 2012’, που τόσοι οργανισμοί ξεκίνησαν λίγο πριν, λίγο μετά. Έτσι κι εμείς! Δυο διαφορετικές ομάδες, δυο ιδέες που εξελίχθηκαν και ενώθηκαν! 

Από εκεί και μετά, όμως, πίσω από αυτά τα 10 χρόνια “κρύβονταν” όλα αυτά που δεν φαίνονται στους τίτλους και στους αριθμούς. Ήταν αυτό το αίσθημα όταν τελείωνε η ημέρα πως είχες καταφέρει κάτι σπουδαίο και την είχες κάνει να μετράει! Το ότι μια εταιρία προσφέρει για πρώτη φορά paid-ημέρα άδειας για εθελοντισμό στους εργαζομένους, το ότι ίδρυμα βάζει για πρώτη φορά την κατηγορία ‘εθελοντισμός’ στο budget & τις προτεραιότητες του, το ότι μια ομάδα νέων, άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι πριν λίγο καιρό, τρέχανε το καλύτερο τριήμερο συνέδριο μας με όλη τους την καρδιά και το μεράκι, το ότι οι εθελοντές μας ξεκίνησαν μετά τις δικές τους δράσεις & πρωτοβουλίες… 

Μπορεί το κείμενο αυτό να γράφτηκε από τους ανθρώπους της ΓΣ/ΔΣ αλλά η ιστορία αυτή ήταν πάντα για το πως όλα άρχισαν από τον ‘εθελοντή’. Αυτό το ταξίδι μου έδωσε την ευκαιρία να συναντήσω σπουδαίους ανθρώπους, να κάνω υπέροχους φίλους και είμαι ευγνώμων γι αυτό! Το πως εθελοντές, όπως η οργανωτική ομάδα των πρώτων GloVoCon, και Career Fair4all, πίστεψαν και αγκάλιασαν αυτήν την ιδέα, εμπιστεύτηκαν ο ένας τον άλλον και θέλησαν να την δουν να μεγαλώνει και να ενισχύει τον εθελοντισμό. Ήταν απίστευτο να κοιτάς αυτές τις ομάδες να έχουν κάνει την κάθε δράση δικιά τους και να τις τρέχουν με τόσο μεράκι! Άτομα όπως ο Κωνσταντίνος, η Ιωάννα, η Αναστασία, η Ζωή, η Ειρήνη και τόσοι, τόσες και τόσα άλλα που μας εμπιστεύτηκαν και τους εμπιστευτήκαμε και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στον οργανισμό. Έτσι τώρα, είναι η στιγμή εμπιστοσύνης σε μια άλλη ομάδα, αυτή του HIGGS, που πλέον αγκαλιάζει την ιδέα της ethelon με σκοπό να συνεχίσει το έργο της, να στηρίξει ακόμα περισσότερο την Κοινωνία των Πολιτών και να εδραιώσει τον εθελοντισμό ως κυρίαρχη αξία στην ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε εθελοντές, οργανισμοί και εταιρείες να μπορούν να βρουν ό,τι ψάχνουν για τον εθελοντισμό!

Εκ μέρους όλης της ομάδας της ethelon, ευχαριστούμε όλους εσάς, εθελοντές, οργανισμούς, ιδρύματα, εταιρίες, συνεργάτες, άτομα της ομάδας, captains που μας κάνατε join στο όνειρο και το ταξίδι αυτό! 

Στο επόμενο εκατομμύριο ωρών εθελοντισμού και το αποτύπωμα που αυτές μπορούν να αφήσουν!

 

Μάθε περισσότερα για την επόμενη ημέρα της ethelon μέσω του HIGGS, εδώ.

 

0 Comments

Leave a reply

©2024 Ethelon

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account